Anna Królikiewicz

Anna Królikiewicz; fot. Bartosz Żukowski

Wydział: Malarstwo

E-mail: anna.krolikiewicz@asp.gda.pl

Anna Królikiewicz

„Pokarm (smak, kolor, zapach, tekstura, dźwięk i temperatura) wydał mi się cztery lata temu fascynującym sposobem kontynuowania wątku rozwijanego przeze mnie w sztuce od 20 lat. Wszystko to, co ma związek z  jedzeniem, a więc i jego nieodłącznymi towarzyszami: głodem i postem, obyczajem, nawykiem, tradycją, prawem, formalną etykietą, boskim rytuałem, nakazem i zakazem, trucizną i tabu, ma kontekst społeczny. Wreszcie to, co wiąże się z konsumpcją i resztkami po „uczcie” – tego używam dziś zamiast dotychczasowego języka rysunku.”

Urodzona w 1970 roku w Gdańsku. Dyplom na Wydziale Malarstwa ASP w Gdańsku w 1993, doktorat w roku 2000. Po uzyskaniu w 2010 roku tytułu doktora habilitowanego, objęła Pracownię Rysunku, w 2018 otrzymała tytuł profesora. W latach 2001–2003 uczyła w kilku pracowniach na wydziałach Sztuki i Projektowania Graficznego Bilkent University w Ankarze, od 2013 wykłada przedmiot Kształt Smaku w School of Form w Poznaniu. Oddana monumentalnemu rysunkowi i instalacji, zdarza się, że pisze. Autorka wielu wystaw indywidualnych, udział w kilkudziesięciu wystawach zbiorowych w kraju i zagranicą, między innymi w Nowym Jorku, Stambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, opuszczonym sklepie rzeźniczym w Sopocie, refektarzu zakonu Kartuzów i oliwskim lesie. Laureatka nagród za osiągnięcia artystyczne i pedagogiczne, stypendystka miasta Sopot. Zajmują ją obszary związane z szeroko pojętą fizycznością ciała i kruchością pamięci; ostatnie prace dotykają zagadnień z fizjologii smaku i synestezji.