Wykład Marka Skrobeckiego: produkcja lalkowa Stop Motion

Wielka Zbrojownia, Targ Węglowy 6

Przestrzeń: Audytorium

Data: 4/06

Wydział: Grafika

Wykład Marka Skrobeckiego: produkcja lalkowa Stop Motion

Serdecznie zapraszamy na wykład Marka Skrobeckiego o produkcji lalkowej Stop Motion, który odbędzie się w piątek (7 czerwca), o godzinie 16.30 w Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (ul. Targ Węglowy 6) na Audytorium ASP.


Wykład odbędzie się w ramach Festiwalu polskich filmów animowanych Young Animation

 

PROGRAM FESTIWALU YA: https://www.younganimation.pl/program
LOKACJE FESTIWALOWE: https://sites.google.com/view/regulamin/lokacje
KONTAKT: info@younganimation.pl
FACEBOOK YA: facebook.com/YoungAnimationFestival
INSTAGRAM: instagram.com/younganimation

Marek Skrobecki urodził się 18 września 1951 roku w Kaliszu. Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Łodzi (dziś Akademia Sztuk Pięknych), gdzie studiował na Wydziale Wzornictwa Przemysłowego. W 1990 roku uzyskał także dyplom Wyższego Zawodowego Studium Reżyserii Filmu Animowanego, Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. L. Schillera w Łodzi. Reżyser filmów animowanych, głównie lalkowych, scenograf, autor opracowań plastycznych, scenarzysta. Profesor Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Teatralnej i Telewizyjnej im. L.Schillera w Łodzi. Artysta przez wiele lat związany był z łódzkim studiem Se-ma-for. Tutaj zrealizował między innymi swoje filmy lalkowe takie jak:”dim”, „Ichthys” czy „Danny Boy”. Skrobecki był głównym scenografem i współreżyserem, nagrodzonego Oskarem w 2007 roku, filmu w reżyserii Suzie Templeton „Piotruś i wilk”, który powstał jako koprodukcja Se-ma-fora i brytyjskiego studia Breakthru Films.
W 1992 roku Skrobecki był stypendystą British Council i odbył staże w znanych angielskich studiach filmów animowanych- Ardman Animation Studio oraz Jim Hansons Creature Workshop.
Zadebiutował w 1988 roku filmem „Epizod”, później próbował swoich sił w rysunkowych filmach dla dzieci (Tort urodzinowy-1989, Ostatnia kanapka-1991). Jednak dopiero w zrealizowanym w 1992 roku filmie „DIM” odnalazł swoją oryginalną drogę artystyczną. Zyskał uznanie za próbę ożywiania kukieł wielkości człowieka, co niewątpliwie stanowiło novum na gruncie polskiej animacji przestrzennej. Doświadczenia zdobyte przy tym filmie wykorzystał z powodzeniem przy następnych filmach, a zwłaszcza przy wielokrotnie nagradzanym „Ichthys” /2005 rok/. Film zrealizowano w technice poklatkowej animacji z wykorzystaniem animacji komputerowej 3D. Ichthys tak zachwycił angielską reżyserkę Suzie Templeton, że wraz z angielskim producentem Breakthru Films zdecydowali ,że właśnie we współpracy z łódzkim studiem zrealizują „Piotrusia i wilka”. W 2006 roku współpracował przy Oskarowej produkcji „Piotruś i Wilk” jako II reżyser i scenograf. W 2010 roku zrealizował wielokrotnie nagradzany film „Danny Boy”. Od 2013 roku pełni funkcję Dyrektora Artystycznego Studia Trefl w Gdyni. Jednocześnie jest reżyserem i scenografem całej serii animowanych filmów lalkowych, przeznaczonych dla dzieci pt. „Rodzina Treflików”. Do tej pory zrealizował 4 sezony, każdy po 13 odcinków. Obecnie pracuje nad kontynuacją serialu.
W 2018 roku na Festiwalu Animacji LAL.KA w Łodzi , otrzymał nagrodę specjalną dla wybitnego twórcy, statuetkę Mistrza LAL.KI.

Wybrana Filmografia:
1988 Epizod – reżyseria, scenariusz, opracowanie plastyczne
1989 Tort urodzinowy – reżyseria, scenariusz, opracowanie plastyczne
1991 Ostatnia kanapka – reżyseria, scenariusz, opracowanie plastyczne
1992 D.I.M. – reżyseria, scenariusz, opracowanie plastyczne
1993 Co się komu śni odc. Bujanie w obłokach – reżyseria
1995 OM – reżyseria, scenariusz, opracowanie plastyczne
1998 Marchenbilder (Obrazki z Bajek) – reżyseria
2005 Ichthys – reżyseria, opracowanie plastyczne
2006 Piotruś i Wilk – II reżyser, scenograf
2010 Danny Boy – reżyseria, scenariusz
2011 Latająca Maszyna – reżyser kreatywny, scenograf
2016 Rodzina Treflików sezon I serial 13 odcinków – reżyser, dyrektor artystyczny
2017 Rodzina Treflików sezon II serial 13 odcinków – reżyser, dyrektor artystyczny
2017 Rodzina Treflików sezon III serial 13 odcinków – reżyser, dyrektor artystyczny
2018 Rodzina Treflików sezon IV serial 13 odcinków – reżyser, dyrektor artystyczny